'Roda JC is een prachtuitdaging'

“Ik sluit zeker niet uit dat ik ooit nog eens bij Roda JC terugkeer." Het waren de laatste woorden die Harm van Veldhoven (54) bij zijn vertrek in juni 2012 uitsprak.
Exact vijf jaar later is het zover. De man die als trainer creatief moest zijn met beperkte middelen en daarmee maximaal presteerde, tekende recent een contract voor onbepaalde tijd. Maar nu als technisch directeur. Zijn eerste concrete daad: het aanstellen van Robert Molenaar (48) als coach.
Hij is na zijn legendarische voorgangers Bert Jacobs en Huub Stevens de langstzittende trainer in de 55-jarige geschiedenis van Roda JC. Harm van Veldhoven leverde in ruim drieënhalf jaar voortreffelijk werk in Kerkrade en bleek een gouden greep. Na het bloedstollende drieluik tegen SC Cambuur om promotie/degradatie eindigde hij met zijn team respectievelijk op de negende, zesde en tiende plek. Van Veldhoven deed dat met spelers die elders op een dood spoor zaten of al een krasje hadden opgelopen. Of zoals topscorer Mads Junker het verwoordde: ‘Harm van Veldhoven benadert voetballers als mens‘.

Goudeerlijk
Toenmalig algemeen directeur Martin van Geel typeerde Harm van Veldhoven niet alleen als ‘een uitzondering in een wereld van veel ego‘s‘ maar ook als een ‘goudeerlijke, fantastische trainer die in plaats van te klagen over de onmogelijkheden oplossingen bedenkt‘. Die eigenschap zal Van Veldhoven ook de komende jaargang, in zijn rol als technisch directeur, goed van pas komen.

Na zijn besluit om zijn contract bij Roda JC niet te verlengen (‘verreweg de moeilijkste beslissing uit mijn carrière‘) was Van Veldhoven trainer bij KV Mechelen, het Indiase Delhi Dynamos en KVC Westerlo. In februari 2016 gaf FC Eindhoven hem de kans om zich te ontwikkelen als technisch manager. Maar ook daar bleef Roda JC zijn aandacht trekken. De mogelijkheid om terug te keren bleef prikkelen en werd nog geen anderhalf jaar later realiteit.Robert Molenaar
Na vijf uiterst woelige jaren is het nu zijn uitdaging en taak om nieuw realisme en rust binnen de organisatie van Roda JC terug te brengen. Met Huub Stevens als technisch adviseur. “Huub kan ik als klankbord gebruiken, dat is heel prettig. Het spelersbudget zal lager zijn dan de afgelopen jaren. Met beperkte, bescheiden middelen moeten we niet boven onze stand gaan leven. We kiezen voor een gezond en realistisch beleid en gaan op zoek naar herkenbaarheid. Ik ga hier met een enorme drive aan de slag. Ik weet dat er een grote ongerustheid is, die moeten we zien te verdrijven."

Zijn eerste concrete daad als TD was het aanstellen van Robert Molenaar als nieuwe trainer. De opvolger van Yannis Anastasiou tekent een contract voor één seizoen met een optie voor nog een jaar. Van Veldhoven: “Robert is een Nederlandse coach die het Nederlandse voetbal kent en door de jaren heen al de nodige ervaring heeft opgebouwd als speler en als trainer. Voor een coach is een goede communicatie met de spelersgroep belangrijk. Daarbij moet hij de identiteit van de club goed aanvoelen en ook beseffen dat bescheidenheid bij het huidige Roda JC hoort." Volgens Van Veldhoven past Molenaar perfect binnen die visie en filosofie. “Robert weet wat niet alleen wat de kracht van Roda JC is maar ook welke beperkingen er zijn. Hij is een trainer met toekomst die een kans verdient op het hoogste niveau. Roda JC biedt hem de mogelijkheid om dat te bewijzen. Ik hoop dat hij net zulke mooie jaren meemaakt zoals ik die hier als trainer heb gehad."

Prachtuitdaging
Robert Molenaar debuteerde in 2015 als hoofdtrainer in het betaalde voetbal bij FC Volendam. In zijn eerste seizoen leidde de ex-prof de club naar de eerste periodetitel en een vijfde plek op de ranglijst. Terwijl hijzelf in een eerder stadium had aangegeven op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging werd hij afgelopen seizoen twee wedstrijden voor de start van de play-offs op non-actief gezet. Op dat moment stond hij met zijn ploeg op de zesde plek, de mindere resultaten in de voorgaande weken werden hem echter aangerekend. Roda JC geeft de voormalig verdediger van FC Volendam, Leeds United, Bradford City en RBC Roosendaal nu de kans zich te bewijzen in de Eredivisie, waar hij eerder wel al actief was als assistent-trainer onder Alex Pastoor bij NEC.

Na de Brabantse amateurhoofdklasser RKSV Halsteren en twee seizoenen FC Volendam was Molenaar toe aan een volgende stap hogerop. “Op vele vlakken is dit voor mij een fantastische mogelijkheid. Vijf jaar geleden stippelde ik een pad uit met de doelstelling om als trainer werkzaam te zijn in de Eredivisie. Dan moet altijd nog blijken of dat daadwerkelijk zo uitkomt. Roda JC heeft een imposant stadion en een rijke historie. Daarom ben ik enorm blij dat dit nu is gelukt en ik deze prachtuitdaging mag aangaan."

Bij de strot pakken
Met een budget van rond de 10 miljoen euro heeft de Kerkraadse club komend seizoen ongeveer de veertiende begroting van de Eredivisie. Dat zegt Robert Molenaar niet zoveel. “Belangrijk is welk bedrag wij voor de spelersgroep te besteden hebben. Ik heb begrepen dat we daarin ten opzichte van de afgelopen jaren moeten bezuinigen. Daarom is de doelstelling handhaven. De ambitie is om dat zonder play-offs te doen, de droom om tegen het linkerrijtje aan te schurken. De komende weken zullen er spelers vertrekken én aangetrokken worden. Hopelijk kunnen we het team zodanig vormen dat de kwaliteiten zo goed mogelijk tot uiting zullen komen."

De geboren Zaandammer, nu woonachtig in Roosendaal en vader van drie kinderen, is ambitieus. “Roda JC wil terug naar de basis en bouwen aan een nieuwe toekomst, zo zie ik het ook voor me." De voormalige imposante verdediger, die bij Leeds United te boek stond als The Terminator is een product van de Nederlandse voetbalcultuur en heeft als coach een aanvallende instelling. “Ik wil graag tegenstanders bij de strot pakken, maar helaas gaat dat niet altijd negentig minuten lang. Daarom moeten we vooral realistisch blijven. “De fans eisen dat de mouwen worden opgestroopt en de directie vraagt om duidelijkheid en structuur. Dat zijn allemaal kernwaarden die bij mij passen!"CV Robert Molenaar
Geboortedatum: 27 februari 1969
Geboorteplaats: Zaandam
 
Carrière als speler  
Seizoen Club
1992-1996 FC Volendam
1996-2001 Leeds United (ENG)
2001-2003 Bradford City (ENG)
2003-2007 RBC Roosendaal
   
Carrière als Trainer  
Seizoen Club
2010-2011 Excelsior (jeugd)
2011-2012 AZ (jeugd)
2012-2013 NEC (assistent)
2014-2015 RKSV Halsteren
2015-2017 FC Volendam
2017-heden Roda JC Kerkrade


Tekst: Bert Jan Boer - Fotografie: Henk Korzelius
 
Geplaatst op: 12-07-2017

Overig nieuws