Wim Collard: 'Structuur en stabiliteit als basis'

Als geboren en getogen Kerkradenaar en bestuurder met een geelzwart hart hoopte hij dat Roda JC na vier onrustige seizoenen in rustig vaarwater zou komen. Niets was minder waar. Opnieuw heeft hij met zijn liefde voor het leven een hectische jaargang achter de rug. Algemeen directeur Wim Collard (55) blijft echter strijdbaar.
Het afgelopen seizoen in een notendop: slechte prestaties, het aantrekken van een onnodig groot aantal spelers, het vertrek van technisch directeur Ton Caanen en de commissarissen Harm Wiertz en Wout van Stokrom, de komst en de gevangenschap van Aleksei Korotaev, het niet ontlopen van de nacompetitie en het uiteindelijk op non- actief zetten van Yannis Anastasiou. Ondanks de handhaving zult u niet tevreden zijn.

Wim Collard: “De handhaving is met afstand het allerbelangrijkste, maar het is inderdaad opnieuw een heel hectisch seizoen geweest. Prestatief schoten we vooral in aanvallend opzicht tekort. Wat dat betreft hebben de blessures van Dani Schahin en zijn beoogde vervanger Simon Church een zware wissel getrokken, terwijl Nestoras Mytides, David Boysen en Thanasis Papazoglou veel moeite hadden met het niveau."

Nestoras Mytides was één van de spelers uit het netwerk van Ton Caanen die vervolgens tijdens de winterstop maar liefst negen nieuwelingen naar Kerkrade haalde. Terwijl de afspraak was om na de Korotaev-deal drie à vier echte versterkingen aan te trekken.

“Door het budget dat beschikbaar kwam, waren wij ook in staat om transfersommen te betalen. Daarmee zijn onder anderen Mohamed El Makrini en Gyliano van Velzen aangetrokken. Daarnaast was iedereen binnen de technische staf ervan overtuigd dat huurlingen als Beni Badibanga en Bryan Verboom echte versterkingen zouden zijn. Toch hebben zij het hier eveneens niet kunnen waarmaken. Ook de komst van Ogjnen Gnjatić werd breed gedragen, maar hij kende veel aanpassingsproblemen."

Van het negental kwamen Stefan Savić, Lyes Houri en Simeon Raykov niet of nauwelijks in actie. Uiteindelijk was het falende spelersbeleid van Ton Caanen reden om hem op non- actief te zetten.

“Waarbij de druppel was dat hij tegen de zin van Nick Janssen (commercieel directeur, red.) en mij op reis ging naar Columbia om partnerclubs te zoeken. Terwijl híer de club in brand stond. We vinden dat een TD, zeker in precaire tijden, hier moet zijn. Daar komt bij dat Ton bepaald geen last heeft van een gebrek aan profileringsdrang. Ook dat leidde regelmatig tot irritaties."

Wat is zijn status nu?

“Aangezien Ton ook komend seizoen nog bij ons onder contract staat, gaan we onderzoeken of we met hem tot een schikking kunnen komen. Op die manier heeft Ton weer zijn handen vrij om op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging."

Vervolgens onderging Yannis Anastasiou vlak voor de cruciale duels tegen MVV hetzelfde lot.

“Toch zijn die twee kwesties onvergelijkbaar. Yannis vind ik echt een geweldige vent en een prima coach. Maar de dag na de thuiswedstrijd tegen Helmond Sport was iedereen moedeloos en had niemand de hoop dat we dit nog zouden gaan redden. Daarom móest er iets gebeuren, die overtuiging had Yannis zelf ook."

Het was een geweldige zet om Huub Stevens als adviseur binnen te halen. Heeft u dat veel moeite gekost?

“Huub gaf al in een eerder stadium aan Roda JC te willen helpen, dus over hem hebben we niet lang hoeven na te denken. Huub is een oude bekende en een super professional. Als iemand een team dat op dood spoor zit nieuw leven kan inblazen, is hij het wel. Huub wilde de handschoen oppakken en wij hebben hem met open armen ontvangen. Vervolgens nam hij de regie en zette met duidelijke afspraken de lijnen uit. Daarnaast wist hij met een aai over de bol en een hand op de schouder de teamgeest en spelvreugde terug te brengen. Met als ultiem resultaat handhaving in de Eredivisie."

Eigenaar Frits Schrouff opperde al meteen om Huub Stevens, als voetbalman bij uitstek, zitting te laten nemen in de raad van commissarissen.

“Bij nader inzien bleek dat geen optie aangezien Huub momenteel al deel uitmaakt van de Sportbeirat bij Schalke 04. Dat impliceert dat hij bij ons geen formele rol mag vervullen en dus geen zitting mag nemen in de rvc. Wel hebben wij met Huub overeenstemming bereikt dat hij als adviseur technische zaken voor de rvc gaat fungeren. Iets waar wij uiteraard ontzettend blij mee zijn."

In hoeverre is er in de toekomst nog een rol weggelegd voor Nicolas Anelka?

“Daarover zijn we nog met hem en zijn rechterhand en manager Doug Pingisi in gesprek. De komende tijd zal daar meer duidelijkheid over komen. Duidelijk is in ieder geval dat Nicolas veel relaties heeft in het buitenland, daar kan Roda JC wellicht profijt van hebben. Overigens staat dat los van het eventueel vrijkomen van Aleksei Korotaev."
Op 15 juni jongstleden hebt u de begroting voor het nieuwe seizoen bij de KNVB ingediend. Aangezien u geen rekening kon houden met het geld van Aleksei Korotaev is die nu, net als afgelopen seizoen, rond de 10 miiljoen euro. Daarmee zal de club per medio juli uit categorie 1 komen. Heeft u er nog vertrouwen in dat het met Korotaev goed komt en de begroting dus alsnog naar boven kan worden bijgesteld?

“Je kunt het naïef noemen, maar ik denk nog steeds dat de kans erg groot is dat Aleksei onschuldig is. De geluiden die ons bereiken is dat de andere partij hem een loer heeft gedraaid. Als Aleksei iets te verbergen heeft, was hij niet in Roda JC gestapt. Vanaf het begin hebben wij hem laten weten dat deze deal onder een vergrootglas zou komen te liggen bij de KNVB en dat er een forensisch onderzoek zou worden opgestart. Dat ligt nu stil en ook wij moeten een pas op de plaats maken. Aleksei heeft lang in de hoop geleefd dat zijn kwestie snel zou worden opgelost. Daarom heeft hij er ook al die tijd geen ruchtbaarheid aan gegeven. Maar als Aleksei onschuldig blijkt te zijn, zullen we hem weer met open armen ontvangen. Bij zijn komst zei hij al dat hij niet zou wijken na degradatie, dat zijn plannen dan slechts een jaar langer zouden duren. De huidige situatie is misschien vergelijkbaar. Het proces wordt niet gestopt, hooguit vertraagd."

Harm Wiertz, voorzitter van de rvc, is een andere mening toegedaan en heeft zijn functie neergelegd.

“Harm Wiertz vindt dat we niet langer op zoek moeten gaan naar nieuwe buitenlandse investeerders. Volgens hem moeten deze gezocht worden in de nabije omgeving van Roda JC. In het seizoen 2015/‘16 hebben we een verlies gemaakt van 1,9 miljoen euro en ook afgelopen jaargang was het negatief resultaat hoger dan een miljoen. Daarom zitten wij niet stil. De afspraak met Frits Schrouff, dat wij op zoek gaan naar partijen die samen met of in plaats van Frits als investeerder gaan optreden, blijft staan. Al hebben we zeker geleerd van de casus Korotaev."

Wout van Stokrom, eveneens lid van de rvc en vertrokken, kijkt er iets anders tegenaan dan Harm Wiertz. Hij laat weten dat Roda JC niet de ogen moet sluiten voor buitenlands kapitaal mits dat bestuurlijk en contractueel goed is geregeld. Hij had er vooral moeite mee dat de directie hem niet meteen in het begin van de deal met Aleksei Korotaev heeft betrokken. Heeft hij daar een punt?

“Het klopt dat wij als directie tussen 19 december 2016 en 4 januari 2017 de kaken op elkaar hebben gehouden. Op laatstgenoemde datum hebben we de rvc geïnformeerd en zijn we samen een dag met Aleksei opgetrokken. Ik heb Wout verteld wat de reden was. Twee maanden eerder zaten we met een andere geïnteresseerde investeerder en de rvc aan tafel. Een dag later las ik informatie over die ontmoeting op Facebook. Wij wilden in de deal met Korotaev geen risico lopen dat daar iets van uitlekte."

Iets heel anders: is de overgang naar natuurgras helemaal van de baan?

“In een eerder stadium stond de gemeente Kerkrade, eigenaar van het stadion, open voor de aanleg van een hybride grasmat. Nadat Aleksei Korotaev aangaf in te zetten op een nieuw sportcomplex op Kaalheide heeft de gemeente pas op de plaats gemaakt. Het is nu dus een kwestie van afwachten, al ga ik ervan uit dat binnen nu en twee jaar het kunstgras op last van de KNVB uit de Eredivisie verdwijnt."

Met Harm van Veldhoven en Nick Janssen vormt u komend seizoen opnieuw een driekoppige directie. Hoelang wilt u als algemeen directeur de kar nog trekken?

“Ik heb nog een contract voor een jaar en heb absoluut de intentie om bij de club te blijven. Ik heb nog ontzettend veel plezier in mijn werk en blijf strijdbaar. Roda JC zit al vijf jaar in de hoek waar de klappen vallen. Nick Janssen en ik doen dit werk heel graag, naar eer en geweten en puur voor de club. We doen onze stinkende best, persoonlijke belangen zijn er niet. Maar als de rvc en de eigenaar vinden dat er een andere koers gevaren moet worden, zijn wij de eerste directeuren die hier zonder schikking vertrekken. Die afspraak hebben wij gemaakt en daar zullen we ons zeker aan houden."

Tot slot: wat is de les van het afgelopen seizoen en wat moet er komende jaargang dus absoluut beter?

“Op technisch gebied hebben wij een grote stap gemaakt door, naast de nieuwe trainer Robert Molenaar, Harm van Veldhoven als technisch directeur aan te trekken. Wij zijn erg blij met zijn terugkeer bij Roda JC. Met zijn verleden bij de club, zijn persoonlijkheid en visie op voetbal is hij de juiste man op de juiste plek. Harm is een mensen-mens maar heeft ook natuurlijk overwicht en kan hard zijn als het moet. Daarnaast heeft hij geen last van grootheidswaanzin of profileringsdrang. Hij realiseert zich als geen ander dat we samen deze klus moeten klaren. Met het aanstellen van Harm voor onbepaalde tijd geven we als rvc en directie een duidelijk signaal dat structuur en stabiliteit de basis zijn op de middellange termijn. Dát is de visie die we de komende tijd willen uitstralen!"

Tekst: Bert Jan Boer - Foto: Henk Korzelius
Geplaatst op: 11-07-2017

Overig nieuws