Benjamin van leer: 'Deze club heeft er een supporter bij'

Het hele seizoen was hij de rots in de branding bij Roda JC Kerkrade. Excelleerde in een seizoen dat de club hem écht nodig had. Voor velen zou Roda JC zich niet gehandhaafd hebben als Benjamin van Leer (25) niet het slot op de deur was. Makkelijk was het niet voor de doelman, die om moest zien te gaan met de immense druk.
“Alsof er een gewicht van tachtig kilo van mijn schouders viel", antwoordde doelman Benjamin van Leer op de vraag naar zijn gevoel toen het allerlaatste fluitsignaal van het seizoen klonk. “Er viel een enorme druk ineens weg. Die druk was er vooral omdat ik wist dat wij als verdediging niet goed speelden, we zouden degraderen. Achteraf gaf het me veel voldoening dat we drie van de vier nacompetitieduels de nul hebben gehouden."

Toch nog even terug naar de slotfase van Roda JC Kerkrade-MVV Maastricht. Voor de Kerkraadse fans was het even bibberen toen de Maastrichtse spits Thomas Verheijdt voor de laatste keer in stelling werd gebracht. “Ik heb het er met Daryl (Werker, red) en Adil (Auassar, red) nog over gehad: die gaat niet scoren tegen ons. Wij houden de '0'", stelt de keeper resoluut.

Op gevoel
Benjamin van Leer viel op door zijn nuchtere, heldere analyses en dito uitspraken in de media. “Emoties probeer ik binnenskamers te houden. Ik heb heus ook wel eens uit boosheid tegen een prullenbak getrapt in de kleedkamer. Zoiets doe ik niet als er camera‘s bij zijn. Ik heb het er wel eens met Nathan Rutjes over. Hij zegt altijd dat hij niet goed is in mediatraining omdat hij zegt wat hij vindt. Ik vind dat dat ook mag. Ik hoef niet altijd van die standaard antwoorden te geven als ‘we doen het met zijn allen‘ en ‘in de spiegel kijken‘. Soms mag je zeggen wat je vindt. Ik doe alles op gevoel, dus ook mijn uitspraken. Ik let er wel op als de media dingen gaan zoeken. Dit kan ik wel zeggen, dat niet. Ik ontwijk wel eens de vraag om een antwoord te geven waarmee ik niemand schaad."Standbeeld
Volgens de Limburgse kranten was de sluitpost met cijfer 8 de uitblinker dit seizoen en hij verdient dan ook een standbeeld. Hij lacht: “Dat is iets van de media maar als mensen dat vinden, beschouw ik dat al een groot compliment. Dat is leuk om te lezen, ik voel veel waardering en dat doet me goed. Keeperstrainer Robert-Jan Zoetmulder heeft in mijn ontwikkeling drie jaar lang een grote rol gespeeld. Veruit de belangrijkste man voor mij de afgelopen 3 jaar bij Roda. Gewoon doorgaan zonder geraakt te worden door obstakels, het vizier blijvend op scherp. Dit zeiden we elke week tegen elkaar" Last van de problemen bij de club had Van Leer niet. “Ik sluit me af voor het gezeik eromheen. Ik wíl er ook niet mee bezig zijn. Ik hoop echt dat Roda JC naar een hoger niveau gaat maar dan wel met behoud van eigen identiteit. Er moet stabiliteit komen en er is behoefte aan rust binnen de club."

Betere band door taal
Huub Stevens zorgde de laatste dagen voor een frisse wind. “Leuk om met die man te werken. Heel verfrissend zijn aanpak. Zijn eerste uitspraak was dat hij alleen maar Nederlands ging praten, op een leuke manier gebracht. Je zag die buitenlandse jongens kijken en ze moesten toen erg goed opletten. Dat pakten ze positief op. Als je dat doet aan het begin van het seizoen dan gaat iedereen opeens wél naar de Nederlandse les." Als Van Leer naar het buitenland zou gaan, dan leert hij de taal. “Je krijgt dan ook sneller en beter een band met elkaar. Het leven buiten het veld wordt dan ook gemakkelijker. Een aantal buitenlandse jongens pakte het goed op door snel Nederlands te leren en dat waardeerde ik. Anderen sloten zich af."

Masterclass
“Ik was blij dat ik met Huub Stevens mocht werken. Hij kon niet veel doen in een korte tijd, sprak met iedereen individueel. Hij probeerde je in de warming up tactisch scherp te zetten." Stevens boog volgens de keeper in korte tijd het negativisme om. “Het was een goede zet van de club om met hem in zee te gaan. Het voelde elke dag als een kleine masterclass."Immuun
“Omdat we veel verloren, moest ik ervoor zorgen dat mijn eigen prestaties stabiel bleven", kijkt hij terug op zijn optreden. “Dat was cruciaal voor handhaving. Wij als achterhoede moesten blijven pieken anders zouden we het moeilijk krijgen. Ik mag niet verzwakken en moet immuun zijn voor de problemen binnen de club. Dan kan ik pas presteren De keeperstrainer dacht er hetzelfde over. ‘Minstens een 6,5 scoren anders kan het lastig worden‘, zei Robert-Jan.

Personeel belangrijk
Die druk werd versterkt toen hij in de wandelgangen opving dat kantoormensen bij degradatie hun baan kwijtraken. “Dat drong toen echt tot me door en dat wilde ik niet op mijn geweten hebben. En zeker niet degraderen tegen MVV." De doelman loopt regelmatig binnen op kantoor, even bijkletsen met perschef Rob Goossens, Mark Maas en Frank van Dun. “Ook collega‘s van Midden in de Maatschappij of van de receptie spreek ik regelmatig. Eigenlijk iedereen. Ik kreeg veel bedankjes na de beslissingswedstrijd maar zij zorgen dat de club blijft draaien, dat de mensen kunnen komen kijken. Wij hoeven alleen te presteren op het veld. Wij moeten hen ook dankbaar zijn voor weer een jaar verder focussen op voetbal."

Even bijkomen
De supporters. Benjamin van Leer krijgt van één moment nog steeds kippenvel. “Ik vond het mooi toen ik de penalty van Steven Edwards van Helmond Sport stopte. De ontlading voor de ogen van de uitzinnige fans, fantastisch." Edwards was vooraf uitgebreid geanalyseerd door Roel de Liège, zegt Van Leer. Ook de inbreng van Roel is belangrijk geweest, we hebben er samen alles uitgehaald wat er in zat. “We zagen dat hij altijd dezelfde hoek koos. Denk je nou werkelijk dat hij in de belangrijkste wedstrijd van zijn carrière, in een groot vol stadion met een striemend fluitconcert, een andere hoek gaat kiezen? No way, dan schiet hij in zijn veilige hoek. En dat deed hij. Na zo‘n heftig moment moet ik altijd eigenlijk even bijkomen maar nu moest ik er meteen weer staan voor de corner."Hondstrouw
Van Leer denkt dat de supporters moe en lamgeslagen zijn van de heisa rond hun club. “Ze kunnen de kracht bijna niet meer vinden om na zoveel tegenslag in het bestuur of op het veld de weg naar het stadion te vinden. Het was fantastisch op t veld na t laatste fluitsignaal. Je ziet de opluchting, maar tegelijkertijd ook het besef dat het volgend seizoen weer hetzelfde kan zijn. Ik denk dat ze bijna knock-out zijn, maar blijven hondstrouw."

Europees voetbal
Waar zijn toekomst ligt, weet hij nog niet. “Het liefst groei ik met deze club door naar de subtop Ik heb het naar mijn zin in Limburg, het is m'n thuis geworden. Ik wil bijvoorbeeld in plaats van tegen degradatie best wel eens voor Europees voetbal spelen." Van Leer kijkt ook naar zijn eigen carrière en staat open voor vertrek. “Ik speel niet voor het geld maar ik neem het wel mee in mijn overweging. Stel, ik ga weg, dan hoop ik dat Roda JC de beweging naar boven kan maken. Er is veel interesse, ook uit het buitenland, maar dat zegt niets. Voordat iets concreet is, zijn we een stuk verder. Waar ik ook naartoe ga, ik moet gelukkig zijn om te presteren."

Nummer 1
Van Leer hoeft niet lang na te denken over wat hij nooit zal vergeten bij Roda JC. “De promotiewedstrijd tegen NAC in Breda en de twee duels tegen MVV. Met een aantal spelers zal ik mijn leven lang contact blijven houden, inclusief de keeperstrainer. Ik ben de club dankbaar dat ik drie jaar lang nummer 1 heb mogen dragen en zoals t er nu naar uit ziet komt daar een vierde jaar bij. Ben ontzettend trots en dankbaar dat ik de keeper van Roda ben. Een ding is zeker: als ik wegga heeft deze club er een supporter bij!"


Tekst: Jan Lenferink - Fotografie: Pro Shots
Geplaatst op: 10-07-2017

Overig nieuws