Rugnummer 30: Mohamed El Makrini 'De mensen zullen nu de échte Mo gaan zien'

In de Deense Superliga staat hij met ruim veertien kilometer te boek als de speler die de grootste afstand ooit in een competitiewedstrijd aflegde. Maar Mohamed El Makrini was afgelopen seizoen bij Odense BK ook de speler met de meeste balveroveringen. Bij Roda JC hoopt de controlerende middenvelder na zijn schorsing komende vrijdag zijn rentree in de basis te maken.
Eén dag voor het einde van de transferwindow arriveerde je in Kerkrade, zes dagen later was je basisspeler tegen Ajax. Hoe verassend kan het leven van een profvoetballer zijn?

“Heel onvoorspelbaar, daar ben ik inmiddels wel achter. Anderhalf jaar geleden wilde ik mijn grenzen verleggen en maakte ik de overstap van SC Cambuur maar Odense. Al die tijd was ik er basisspeler en het leven in Denemarken was goed voor ons gezin. Maar opeens was er in januari de interesse van Roda JC dat op zoek was naar een controlerende middenvelder."

In hoeverre had je daar meteen oren naar?

“Mijn vrouw en ik waren meteen enthousiast. Ik ken Roda JC als een prima club met een mooie historie en daarnaast verlangden we terug naar onze familie en vrienden. De leiding van Odense wilde me echter niet laten gaan. Ik kon dat wel begrijpen. De club bevindt zich in een vergelijkbare positie als Roda JC en voor mijn positie was er geen alternatief voorhanden. Ik stond op het punt om met de ploeg op trainingskamp naar Spanje te vertrekken toen ik een telefoontje van mijn zaakwaarnemer kreeg. Hij vroeg of ik het vliegtuig naar Schiphol kon pakken. De clubs waren tóch tot een akkoord gekomen. De leiding van Odense gunde me deze kans omdat ik me altijd honderd procent voor de club heb ingezet."

In plaats van een trainingsweek in Spanje belandde je dus in Kerkrade. Hoe beviel dat?

“De dag zelf was heel hectisch. Ik vloog naar Schiphol, reed met mijn zaakwaarnemer naar Kerkrade, tekende mijn contract en maakte kennis met de trainersstaf en de spelersgroep. ‘s Avonds was ik kapot. De ene dag stond ik op het trainingsveld bij Odense, een dag later zat ik in een hotelkamer in Kerkrade. Door alle indrukken kon ik de slaap niet vatten. Zes dagen later maakte ik mijn debuut in de thuiswedstrijd tegen Ajax. Ook dat was pittig omdat ik bij Odense na drie weken vakantie pas tien dagen in training was. De winterstop in Denemarken is qua duur namelijk te vergelijken met het zomerreces in Nederland."

Toch hield je het negentig minuten vol.

“Van nature heb ik een goed loopvermogen, maar ik was niet wedstrijdfit en miste ritme. Tegen Ajax was het dus behoorlijk aanpoten, maar inmiddels voel ik dat ik steeds sterker word. Afgelopen seizoen was ik de voetballer die met ruim veertien kilometer de grootste afstand ooit heeft afgelegd in een competitiewedstrijd in de Deense superliga. En ik was de speler met de meeste balveroveringen én de meeste tackles."

Twee weken geleden ging je daarin te ver. Hoe heb je de wedstrijden tegen PSV en FC Groningen op de tribune beleefd?

“Ik heb me echt zitten verbijten, al was ik natuurlijk ook enorm blij met de zege van afgelopen zondag. Tegen Heerenveen kreeg ik de eerste rode kaart in mijn carrière. Door mijn ongelukkige tackle heb ik het team in de problemen gebracht en werd ik twee wedstrijden geschorst. Daar heb ik enorm van gebaald en daarvoor wil ik me echt revancheren."

Toch ben je niet bepaald een type dat het duel schuwt.

“Zo stond ik inderdaad bij SC Cambuur en Odense bekend. Ik ben niet iemand die een ander verrot scheld, maar met af en toe een overtreding kan ik het vuurtje wel aanwakkeren. Iedereen die mij kent, weet dat ik een rustige jongen ben. Behalve in het veld, daar gaat de knop om. Met mijn energie kan ik een team op sleeptouw nemen. Ik zit nu in de kracht van mijn leven, daarom moet het ook bij Roda JC gaan gebeuren. De mensen zullen nu de échte Mo gaan zien."

Bij SC Cambuur heb je als aanvoerder al veel ervaring opgedaan om tegen degradatie te vechten. Wat is het geheim?

“Het is puur een kwestie om van wedstrijd naar wedstrijd te leven, elk duel als een finale te zien en een goede reeks neer te zetten. Ik vind dat we echt een heel goede en brede selectie hebben. Het scoren moet zeker beter, maar we hebben relatief weinig wedstrijden verloren en incasseren weinig tegendoelpunten. Dat zegt wel iets. Daarom heb ik echt een goed gevoel. Zeker met de steun van onze geweldige aanhang moet het lukken om aan de eindstreep drie clubs onder ons te houden."

RUGNUMMER 30

Naam: Mohamed El Makrini
Geboren: 6 juli 1987 te Utrecht
Club: FC Den Bosch, SC Cambuur, Odense BK en Roda JC Kerkrade
Positie: Middenvelder
Contract: Tot medio 2019
Geplaatst op: 16-03-2017

Overig nieuws